Intro- och extroversion är personlighetsdrag som grundar sig i hur vi människor får energi. Den extroverte laddar sina energibatterier på bästa sätt genom att umgås med människor, de uppskattar ofta nya bekantskaper och är mer spontana. Den introverte laddar istället sina batterier genom att exempelvis få tid till sina tankar, kreativa hobbys eller genom att umgås med de närmaste.

En vanlig missuppfattning är att introverta skulle vara osociala eller att de inte tycker om människor. Introverta tycker överlag om att umgås med andra men deras energi tar snabbare slut på exempelvis en fest med nya människor. Detta beror på att introverta tenderar att ta in mycket fler intryck än extroverta något som gör att hjärnan till slut inte orkar ta in mer. Utöver detta visar forskning att extroverta och introvertas tankebanor i hjärnan fungerar på olika sätt. De extrovertas går i en kortare bana och innebär att de tänker medan de pratar. De introverta har en längre omloppsbana som gör att deras tankar kan ta lite längre tid, något som inte är sämre.

I dagens samhälle tycks det strävas allt mer åt att vi ska vara extroverta och synas för att finnas. Det är härligt med extroverta människor, dock gör tyvärr detta fokus att den introvertes egenskaper nedvärderas och många känner att de behöver ändra på sig.

Det behövs nya och positiva synvinklar på att vara den som drar sig undan och kan ägna timmar åt att vara kreativ eller njuta av en god bok när andra hellre går ut och festar.

Att veta om man är introvert eller extrovert är väldigt viktigt för att kunna ta vara på sin energi på bästa sätt, lär man sig det lär man sig också att få ut mer av livet på köpet!